22.01.2012

ZEYTİNDE DON ZARARI VE KORUNMANIN YOLLARI.

ZEYTİNDE “DON ZARARI”

ZEYTİNDE “DON ZARARI ÖNLENEBİLİRMİ”?

ZEYTİNDE “DON ZARARI OLMASIN DİYE YAPILAN YANLIŞLAR”


Zeytin ağacı -7 derecede 48 saat kalırsa köküne kadar donar.

ZEYTİN AĞACI YETERİ MKADAR SOĞUKTA KALMAZSA MAHSÜLÜ AZ OLUR.ZEYTİN SOĞUKLAMA İSTEYEN BİR AĞAÇTIR.

Zeytin yarı uyur bir ağaçtır.sıcaklığın biraz artması veya yanlış gübreleme ile hemen harekete geçer.

BİR YIL ÇALIŞAN MAHSÜL,YAPRAK,SÜRGÜN,Ç,İÇEK….VEREN ZEYTİNİN de DİNLENMEYE İHTİYACI VARDIR.DİĞER CANLILAR YORUCU BİR ÇALIŞMADAN SONRA NASIL DİNLENİYORLARSA ZEYTİN de DİNLENİR.BU BİR ZORUNLULUK VE İHTİYAÇTIR.

DON ZARARINDA ÇİFTÇİNİN YAPTIĞI YANLIŞLAR:

-HATALI VE ZAMANSIZ GÜBRELEME:kompoze veya azotlu gübrelerin”don”dan önce kullanılması.ağaca sen sürgün ver uyuma,dinlenme demektir.
BİR ZEYTİNCİYE KÖTÜLÜK MÜ YAPACAKSIN.DONLARDAN ÖNCE ZEYTİNLİĞİNE BOLCA AZOTLU GÜBRE AT.

-BORDO BULAMACI KULLANILMASI:bordo bulamacı birçok zeytinci tarafından “SOĞUKTAN KORUMAK” amacıyla kullanılmaktadır.literatürlerde ve pratikte bunu doğrulayan hiçbir bilgiye rastlamadım.aksine dondan hemen önce ZEYTİNLİĞİNİN BİR KISMINA BORDO BULAMACI ATMIŞ diğer taraflarına atamamış çiftçilerin anlattıklarına göre:BORDO BULAMACI ATILAN ZEYTİNLERİN TAMAMININ DON ZARARINA UĞRADIĞI atılmayan kısımlarda ise zarın daha az olduğu gözlenmiştir.
BİRAN İÇİN BORDO BULAMACININ DON ZARARINI ÖNLEDİĞİNİ VARSAYALIM;B.B cı BİR MANTAR İLACIDIR.VEDE 14-18 GÜNLÜK BİR TESİR SÜRESİ VARDIR.ÖYLE OLDUĞUNA GÖRE “DON ZARARININ” NE ZAMNAN OLACAĞINI BİLMİYECEĞİMİZDEN GARNTİYE ALMAK İÇİN HER 14 GÜNDE BİR B.B cı ATMAK GİBİ BİR DURUM ÇIKAR Kİ BU BİRÇOK BAKIMDAN OLANAKSIZDIR.
BORDO BULAMCI HASATTAN SONRA HİÇ KULLANILMAYACAKMI:EHH!BELKİ HASAT SIRASINDA AÇILAN YARALARA “MELHEM OLUR”BURALARDAN AĞAÇ ENFEKTE OLAMAZ.DALLAR ÜZERİNDEKİ”MANTARA” ETKİLİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜLÜRSE EVET DİYEBİLİRİZ.ATILAZSA NE OLUR:HİÇ BİRŞEY OLMAZ.

DONDAN KORUNMA YOLLARI:
-KLASİK OLARAK SAMAN VEYA LASTİK YAKARAK DUMAN VERME.ÇOK ZOR BİR OLAY.KESİN DEĞİL.
-ZEYTİNLİĞİ OTLU VE ISLAK BIRAKMA:KISMEN FAYDALI.VEDE PRATİK.
-ÇOK İNCE MEMELİ İLAÇLAMALARLA BUHAR GİBİ AĞAÇLARA “SU”PÜSKÜRTMEK:TAM DON OLACAK AKŞAMA DENK GETİRİLİR VE İYİ YAPILIRS ,”GARANTİ”YÖNTEM.ATILAN SU BUZ TUTACAĞI İÇİN BU BUZ AĞACI SOĞUKTAN KORUR.yıllar önce “elmalardaki” nisan donlarına karşı,çiçekler bu yöntemle su atılarak “don”dan önlendiğini gözlemledim.buz hem yorgan hem de su buz olurken belli bir derce sıcaklık açığa çıktığından “don” zararını önlemektedir.
-ZEYTİN AĞACININ BÜNYESİNİ GÜÇLENDİRMEK:EN PRATİK YÜ

Mail adresim:ktaner@ttmail.com
Tel:0266 845 82 82(tel-fax) 0532 643 95 70
ERDEK-BALIKESİR