5.05.2007

ZEYTİNCİLİKTE BUDAMA

ZEYTİNCİLİKTE BUDAMA:zeytinde budamayı bir yıl normal,bir yıl hafif budama yapılmalıdır.hersene budama yapalım iyi olur.ya maliyet!budamaya ilkbahar donları bittikten sonra başlamak en doğrusu neden:1983 yılının mart ayının 13 ünde meydana gelen dondan sonra zeutinliklerde yaptığımız incelemelerde gördüğümüz;çiftçi zeytin ağaçlarının bir kısmını budamış,bir kısmını budayamamış.merdivenler hala zeytinlikte ve ağaca dayalı vaziyette.görülen manzara şöyle;tüm zeytin ağaçları dondan etkilenmiş,hepsinde kalın dallarda hatta gövdelerde boydan boya çatlamalar var.sonunda yani havalar ısındığında,donun etkileri daha iyiy görüldü,budanan ağaçlarda zarar felakaet,diğerlerinde daha az.şimdi,siz olsanın ne yaparsınız?zeytin yarı uyur ağaçlardandır,kış biraz sıcak geçtimi hareket başlar,budama yaparak ağacı sürgüne zorlamış oluruz.bu da ağacı dona karşı hasas kılar.ağacı çok olan çiftçiler birde budacıların dolduruşuna gelerek kumar oynamaktalar.zeytin hasatta kadar hasat esnasında dahi budanmaktadır.ağaca su yürüdüğünde budama işciliği daha zordur.bazı uyarılarımız.keyfli,hızlı büyüyen,sürgünleri çok uzaamış olan ağaçları az,sürgünü az gelişmesi zayıf ağaçları ise sert kesmek gerekir.bu durum genellikle ters yapılmaktadır.taçlar aşağı indirilip yaygınlaştırılmalıdır.ancak bu iş en erken üç senede bitirilmelidir.dik başlı insan gibidik giden dallarda mahülü az verir.filz kıran haşeresi ve diğer hastalık ve haşerelere yuva olmaması için kesilen dallar zeytinlikten uzaklaştırılmalıdır.kesilen her dal gövdeye sıfır olmamalı,ve fakat tırnak uzunda bırakılmamalıdır.torba açımı yapılmalıdır.zayıf olan ağaç diplernde üç adet piç bırakılmalıdır.zeytinlik sahibi budacısını iyi seçmeli kolay kolayda değiştirmemelidir.budamadan sonra ağacı altına gir,her noktadan gök yüzü olabildlğince eşit rahat görülüyorsa budama doğru yapılmıştır.zeytin mahsülü,en az bir yaşını doldurmuş sürgünlerin üzerinde olur.çok önemsediğim bir uyarıda;"ağaçta odun bırakmayın.çünkü siz zeytincisiniz,oduncu değil"yani lşüzumsuz odunu çok gövde değil,genç dal ve sürgün ağarlıklı olmalıdır.MAHSÜLÜNÜZ BOL VE BREREKETLİ OLA.Kuddusi Taner zir.y.müh.02668458282,05326439570 ktaner@ttnet.net.tr

Hiç yorum yok: